044 5004885 info@finnplumber.fi

MAALÄMPÖPUMPUT JA ASENNUKSET

Miksi hankkia ja asentaa maalämpöpumppu?

Maalämpö on puhdas ja uusiutuva energialähde sekä edullinen ja huoleton lämmitysmuoto. Maalämpö asennetaan vuosittain jo yli puoleen uusista omakotitaloista.  Määrällisesti eniten asennuksia tehdään kuitenkin vanhoihin omakotitaloihin. Maalämmön uusiutuvuus ja edullisuus perustuu luonnon omiin lämmönvaraajiin: maaperään, kallioon ja vesistöihin.

 

Miten maalämpö toimii?

Lämmön talteenotto luonnonvaraajista onnistuu lämmönkeruuputkiston ja maalämpöpumpun avulla. Sen jälkeen lämpö jaetaan rakennukseen vesikiertoisten patterien tai vesikiertoisen lattialämmityksen avulla. Myös käyttövesi lämpenee maalämmön avulla, ja kesällä samaa järjestelmää voi käyttää viilennykseen.

 

Millainen maalämpöpumppu on?

Maalämpöpumput ovat modernin jääkaappiyhdistelmän kokoisia ja näköisiä. Myös niiden toimintaperiaate on jääkaapeista tuttu. Kylmän asemasta laite vain pumppaa lämpöä joka kerätään maasta putkiston avulla. Kompaktin kokonsa ja siistin ulkomuotonsa ansiosta maalämpöpumpun sijoittaminen kiinteistöön on helppoa. Sen voi sijoittaa mihin tahansa lämpimään, lattiakaivolla varustettuun tilaan.

 

Maalämpöpumpun toimitus ja asennus

Finnblumberilta saat maalämpöpumpulle edullisen ja turvallisen asennuksen. Laitteiden valinnasta alkaen, toimitukseen, kytkentöihin, sähköistykseen ja käyttöönottoon. Hankinta ja hankkeen toteutus on helppoa, kun sama toimija huolehtii  toimituksesta ja asennuksesta alusta loppuun, käyttöönoton opastusta unohtamatta.

Kysy lisää!

 

Lämmönkeruuputkisto

Yleensä lämmönkeruuputkisto asennetaan kallioon porattuun syvään lämpökaivoon. Porauksen hinta riippuu tarvittavien lämpökaivojen määrästä ja syvyydestä sekä maakerroksen paksuudesta kallioperän päällä. Tontin koosta ja sijainnista riippuen putkisto voidaan asentaa vaihtoehtoisesti myös joko läheiseen vesistöön tai tontille. Tontille tuleva putkisto sijoitetaan maan alle vaakatasoon, noin reilun metrin syvyyteen. Vesistöön asennettu keruuputkisto ankkuroidaan tai kaivetaan pohjaan, niin ettäivät jäät pääse vaurioittamaan sitä. Suositeltava asennussyvyys putkistolle on yli 3 metriä.

Lämpökaivo / energiakaivo

Lämpökaivon syvyys määräytyy maalämpöpumpun tehon mukaan.  Porakaivolle tarvitaan vain pieni alue, halkaisijaltaan 115 mm, mutta porakaivolaitteiston paikalleen ajamiseen ja porakaivon poraamiseen tarvitaan tilaa. Minimissään tilaa kaivon poraamiseen tarvitaan noin kolmen metrin levyinen ja 3,5 metrin pituinen kaistale. Korkeussuuntaan tilaa on oltava 6 metriä. Lisätietoa lämpökaivoista, lupakäytännöistä ja maalämmön hyödyntämisestä pientaloissa löydät mm. Ympäristöministeriön laatimasta Energiakaivo-oppaasta.

Maalämpöpumpun teho

Maalämpöpumpun valinta pitää suunnitella kiinteistön energiakulutuksen mukaan. Maalämpöpumpun tehon tarvetta voi alustavasti laskea jakamalla kiinteistön vuotuisen energiankulutuksen viidellä. Näin esimerkiksi kiinteistö, jossa lämmityksen ja käyttöveden lämmityksen yhteiskulutus on 20 000 kWh, tarvitsisi teholtaan 4 kW:n laitteiston.

Maalämpöpumpun takaisinmaksuaika

Maalämpöpumpun kokonaiskustannuksista yleensä noin kolmasosa muodostuu pumpusta ja sen elinkaaren ajan huoltotoimista. Loput kustannukset syntyvät maalämpöpumpun ja lämmönkeruuputkiston asennuksesta. Maalämpöpumppujen elinikä on 20-30 vuotta ja maalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin yleensä noin 10 vuodessa. Takaisinmaksuajan pituuteen vaikuttavat kohteen koko ja lämmitystarve.

Maalämmön kustannukset

Maalämmön käyttöönoton kustannukset ovat aina tapauskohtaisia. Omakotitaloihin soveltuvien maalämpöpumppujen sekä maalämmön asennuksen hinta materiaaleineen vaihtelee yhteensä n. 7000–12 000 euron välillä. Lisäkustannuksia syntyy kaivojen porauksesta, sähköasennuksista, mahdollisista erillisten lämpimän käyttöveden varaajan sekä puskurivaraajan kustannuksista. Maalämmön käyttöönoton kokonaiskustannukset vaihtelevat omakoti- ja paritaloissa yleensä n. 15 000–35 000 euron välillä.

Toimiiko maalämpö kerros- ja rivitalossa?

Myös lukuisissa rivi- ja kerrostaloissa sekä liikekiinteistössä on maalämpö käytössä.  Suuremmissa kiinteistössä käytetään tehokkaampia maalämpöpumppuja, ja niitä voi olla useita. Maalämmön hinta vaihtelee voimakkaasti kiinteistön ja järjestelmän laajuuden perusteella. Pienemmissä rivitaloissa maalämpöön siirtyminen ei välttämättä maksa omakotikiinteistöä enempää. Kerrostaloissa maalämpöön yhdistetään tavallisesti myös poistoilman lämmön talteenotto (LTO),

NIBE:n opas pientaloihin

Kysy lisää tai pyydä tarjousta

6 + 14 =

Finnplumber LVI asennus

Y-tunnus: 1747444-8

YHTEYSTIETOMME

Lähdepuistontie 6 D 19, VANTAA

 

+358-445004885

 

}

maanantai - perjantai

 

info@finnplumber.fi

 

Soita